5G mobilabonnement

Se overblik over mobiludbydere her

Fremtid med 5G mobilabonnement

Alt teknologi udvikler sig konstant. Det er en helt naturlig del af den menneskelige udvikling, at vores teknologi ligeledes udvikler sig og tilpasser sig vores behov som mennesker. Med ny, innovativ teknologi kan man mulliggøre utrolige ting, der ikke kunne lade sig gøre før og føre verden fremad. Her i 2020 står vi på tærsklen til mange spændende teknologiske udviklinger. En af de helt store fremskridt, der står og banker på døren er den nye opgradering af vores mobilnetværk. I den næste nære fremtid vil man som forbruger kunne overgå fra 4G-netværk til 5G. Femte generation af vores allesammens mobile netværk skal til at se dagens lys. Man husker måske 1G i start 80’erne, som gjorde det muligt at ringe til hinanden fra mobiltelefoner. I sandhed en teknologisk revolution. I 92 kom 2G-netværket, der mulliggjorde SMS-meddelelser. I begyndelsen af 00’erne gav 3G-netværket mobilerne muligheden for at tilgå internettet. Nu var det muligt at surfe på ens yndlingshjemmesider på mobilen. Dog, var der væsentlige begrænsinger på hastigheden for 3G-netværket sammenlignet med bredbåndet i hjemmet. Så kom 10’erne, hvor man fik 4G-netværket. Også kendt som LTE satte 4G hastigheden op i sådan en grad, at netværket blev langt mere sammenligneligt med netværket derhjemme i hastighed. Men hvad med 5g Vs 4G? Hvad bidrager det nye 5G nett med, og hvad kan vi forvente af det. Læs med her, og bliv meget klogere på fremtidens mobile netværk.

Hvad er 5G

Det nye femte generationsnetværk har potentientalet til at komme helt op på niveau med det netværk, man kender hjemme fra stuerne i de danske hjem. Det vil det især blive på grund af hastighed og stabilitet. Det muliggøres igennem en række af teknologier, som højst sandsynligt bliver en del af pakken i det nye samlede 5G-netværkt. Internetfobindelse på mobilen bliver en helt ny oplevelse med disse innovative løsninger i den digitale infrastruktur. 

Millimeterbølger er en af de nye teknologier, der indiskutabelt bliver en del af 5G-pakken. Årsagen er, at mange eksperter mener at interferens i signaler bliver en af de størtste udfordringer i fremtidens netværk. Måske kan man huske dette begreb fra skolebænkens fysiktimer. Kort fortalt betyder det, at bølger med samme frekvens, det vil sige bølgelængde, kan ramme hinanden og derved enten udligne hinanden eller forstærke hinanden. Hvis man skal have et stabilt netværk, går det altså ikke, at man har bølger, der konstant udligner hinanden og giver udslag i signalet. Allerede nu ser man, at internetroutere kan sende signaler med forskellige frekvenser som for eksempel 2,4 GHz og 5Ghz, men det nuværende mobilsignal kan kun udsende en frekvens på under 6Ghz. De nye millimeterbølger kan udsendes med frekvens, der kan variere mellem alt fra 30 Ghz til 300 Ghz. Det betyder, at man har en større spændevidde af frekevenser at vælge imellem. På den måde, vil det i fremtiden blive nemmere at undgå interferens. 

Små celler i antenner er en af de teknologier, der også skal mulligøre den øgede hastighed, fleksibilitet og stabilitet i 5G-netværket. Grunden til, at millimeterbølger ikke har været brugt i særlig stort omfang endnu, er at de har tendens til at blive forstyrret af terræn som træer, bebyggelse og andet. Det skal de små celler afhjælpe. Disse er små versioner af internetstationer, som kræver meget lidt strøm, og som kan placeres med få hundrede meters afstand i storbyerne. På den måder kan de mange sendere danne et stabilt netværk af små internetstationer, der sikrer at internettet ikke falder ud.

Et andet element er MIMO, som er udtryk for, hvor mange enhder ad gangen en internetstation kan sende til. Dette vil udvide sig således at 5G netværket vil kunne sende til op mod 22 gange så mange enheder som før. Hele Danmark kan altså se frem til, at flere enheder bliver forsynet med internetforbindelse ad gangen. Stråleformning er også en ny teknologi, som adskiller sig fra, hvad 4G er i stand til. Når 4G-signalet sendes ud, så foregår det i alle retninger, altså 360 grader. Stråleformning kan fokusere signalet fra millimeterbølgerne, så man kan fokusere internetsignalet på områder med et stort pres. Foruden, at det kan være med til afhjælpe interferensen, så kan man altså også se frem til, at en befolket festival eller banegård ikke vil opleve dårligere signal bare, fordi der er mange samlet. Sidst men ikke mindst er der en teknologi kaldet full duplex. Uden at forklare teknologien bag, så gør denne teknologi, at antenner kan transmittere og modtage et signal på samme tid uden en særlig stor forsinkelse. Det betyder, at 5G-netværket får en meget lav forsinkelse generelt. Dette er også kendt som begrebet ping, og denne kan nedbringes til omkring 1 millisekund, hvilket er ret revoultionerede i forhold til, hvad man nu kan bruge mobilnetværket til.

5G hastighed

Så nu står det altså klart, hvilke teknologier, der kan være med til at udgøre det fremtidige 5G-netværk. Men hvad betyder det for hastigheden? Hastigheden er trods alt det centrale, når almindelige mennesker snakker om internetforbindelse. Alle har prøvet, hvor frustrerende en langsom internethastighed kan være. Kort fortalt så er den gode nyhed, at 5G-netværket kommer til at være stabilt og lynnende hurtigt. Konkret kan man forvente, at 5G og ens private bredbånd i hjemmet vil være i skarp konkurrence på hastighedsparameteret. De ovenvævnte innovative teknologier spås til at udmunde i en hastighed, der teoretisk kan op til 20 Gigabyte i sekundet. I starten, vil man dog højst sandsynligt opleve, at 5G-netværket vil have en Speed på mellem 100 og 300 megabyte i sekundet. De færreste danskere har et hjemmenetværk, der rækker meget over 100 m/bit, så det nye 5G-netværk er selvsagt noget af en opgradering sammenlignet med 4G, der har en gennemsnitshastighed på omkring 13,5 megabyte i sekundet. Hastighed er altså et af nøgleordene, når det kommer til 5G. Denne hastighed vil klart gøre internetoplevelsen mere gnidningsfri og effektiv verden over, og man kan sagtens forestille sig, at det i fremtiden giver mening at have 5G Wifi i hjemmet. Men hastighed er ikke det eneste som det nye 5G-netværk bringer med sig.  

5G netværk og internet of things

Som nævnt ovenfor, så bringer 5G-netværket også en utrolig lav forsinkelse (ping) på bordet. Kort sagt betyder forsinkelsen, at serveren tager en bestemt tid om at modtage en efterspørgsel, efter den er sendt fra en enhed. Med 5G vil denne forsinkelse kunne bringes helt ned til omkring 1 millisekund, hvor den før lå omkring 20 millisekunder på 4G. Denne lavere forsinkelse sår frøet til en helt ny verden af teknologi, der kaldes internet of things. Kort sagt betyder internet of things, at der er nye enheder, der kommer på internettet. Nu er det ikke kun mobiler og computere, der gør brug af internettet. Det er nu også alt fra køleskabe til selvkørende biler. Det mobile netværk vil give alle disse enhder nye og spændende måder at intergere med netværket på. For eksempel er der spørgsmålet om selvkørende biler. Her er den lave forsinkelse central. En selvkørende bil med en dårlig reaktionshastighed eller et internetnet, der pludselig slår fra kan betyde tab af menneskeliv. Men med et hurtigiere og mere stabilt mobilt netværk, så giver det sig selv, at en selvkørende bil virker mere og mere realistisk. Det er kun fantasien, der sætter grænser, hvad 5G-netværket kan betyde for teknologiens fremtidige produkter.

5G mobilabonnement i danmark

Det er usikkert, hvornår vi præcist får impementeret 5G-netværket i Danmark. At revolutionere vores mobilnetværk på denne måde er ikke en opgave, der klares natten over. Det er en lang og gradvis proces, hvor de danske teleselskaber løbende gør sig bekendte med teknologien. Telia har meldt ud, at de regner med at have deres første 5G-tests i foråret 2021. Men det er vigtigt at holde for øje, at dette blot er tests. Det er ikke til at forudse, hvornår et fuldt fungerende 5G-netværk er en realitet. Nogle siger to til fem år. Andre mere pessimistiske stemmer siger fem til ti år. Grundet denne usikkerhed, kan det også være svært at spå Priser på 5G-abbonnementer. Analyser peger på, at prisen på 5G mobilabonnement vil udvikle sig nogenlunde på samme måde, som de gjorde da 4G kom på markedet. Det er positivt nyt for den 5G-entusiastiske forbruger. I de lande, der allerede har lanceret en form for 5G, der lader det til, at prisen kommer til at stige ca. 20 procent sammenlignet med et normalt 4G-abonnement. Det tyder altså på, at den højteknologiske fremtid, der venter lige om hjørnet ikke bliver lige så dyr, som man kunne have forventet. Der er ikke andet for end at vente tålmodigt og hoppe på den spændende bølge, når den rammer.