Dækningskort: Det skal du vide om dækning til mobilen i Danmark

Diverse mobilselskaber annoncerer ofte i flæng: “Danmarks bedste 3G net med Oister dækning”, “CBB netværk dækker 190 byer” eller “Plenti netværk: den bedst og hurtigtste dækning”. Det gør de i et forsøg på at differentiere sig fra de andre spillere på markedet og for at få opmærksomhed fra den danske befolkning. Men hvad er egentlig op og ned i denne jungle af mobilselskaber?

Få de første 2 måneder gratis
Nordens bedste mobilnetværk
Tale
Data DK
Data EU
Pris
          
Fremragende 9,0/10


Fri
60 GB
60 GB
109 kr.
Oprettelse 0 kr.
Ingen binding
Telenor Netværk

Se overblik over mobiludbydere her

Dækning i Danmark

Desværre er sandheden, at det ikke er hele Danmark, som er dækket 100%, hverken af 3G eller almindelig 2G mobildækning – og i endnu mindre grad af 4G. Derfor er det vigtigt at du undersøger, om dit mobilselskab rent faktisk har god dækning netop på de steder, du primært bruger det – for eksempel på din privatadresse. Om du vælger at få Oister dækning eller vil bruge et CBB netværk eller Plenti netværk, så skal du i alle tilfælde undersøge mobilselskabernes dækningskort.

Hvis du ønsker at finde de bedste mobilabonnementer kan du finde dem på vores liste.

Hvad er et dækningskort?

Mobiludbydernes dækningskort angiver, hvor godt signal du kan forvente på en specifik adresse i Danmark. Dækningskortene giver et billede af, om der er data-dækning til telefonen, men du kan også bruge kortene til at undersøge, hvor god tale-dækning de forskellige operatører har.

I alt er der 3-4 dækningskort, du skal undersøge: TDC, 3, Telia/Telenor.

Telia og Telenor har slået deres netværk sammen, og det betyder, de har samme dækning – der kan være forskelle i mulighederne på Telia og Telenors netværk, men praktisk i forhold til dækning og hastigheder er netværkene reelt set identisk.

Hvad med de mindre udbydere som Oister, CBB eller Plenti?

Du skal være særligt opmærksom, når du læser om Oister dækning eller for eksempel CBB netværk eller Plenti netværk. Disse øvrige udbydere lejer sig ind på et netværk hos en de tre primære netværksejere: TDC, 3 og Telia/Telenor. Når øvrige teleudbydere snakker om Oister dækning, CBB netværk eller Plenti netværk, så er dette faktisk misvisende. Hvis du læser et dækningskort fra udbydere som Oister, CBB eller Plenti, er kortet som regel en kopi af dækningskortet fra netværksejeren. Det er altså den samme data og funktionalitet, som bliver vist. Du bør dog være opmærksom på, at enkelte mindre udbydere ikke har adgang til 4G – det skal du derfor selv slå fra på dækningskortet, når du tjekker dækningen på denne mindre udbyders hjemmeside.

Hvad skal man være opmærksom på, når man læser dækningskortene?

Dækningskortene er altid kun vejledende. Som udgangspunkt viser de den udendørs dækning, men du kan også vælge i stedet at se den indendørs dækning. Du skal dog være opmærksom på, at den indendørs dækning svinger afhængigt af byggematerialer. Beton og nybyggeri er særligt svært at gennemtrænge for mobilsignalerne.

Dækningskortene tager højde for en del ting, men der er nogle geografiske og lokale ting, som de ikke inkluderer. Træer kan for eksempel påvirke dækningen. Samtidig er dit signal også afhængigt af dit specifikke modtagerudstyr. Eksempelvis har nogle smartphones ry for at have dårlige antenner.

Overordnet vil tendensen altså være, at den oplevede dækning ikke stemmer overens med den dækning, som dækningskortene angiver.

Hvilke forhold kan forringe mobildækningen?

Her er nogle af de forhold, som kan have indflydelse på din oplevede dækning på mobilen:

  • Elevation: Du befinder dig på en høj placering eller i en såkaldt “gryde”
  • Der er meget store træer i samme retning som nærmeste mast
  • Din husstand er af beton
  • Der er energiglas i din husstand, som afskærmer signalet
  • Din mobiltelefon har en dårlig antenne, som sender og modtager meget svagt signal
  • Du er lokaliseret langs kysten: I disse områder er der ofte få master