5G mobilabonnementer

Få overblik over mobilabonnementer herSøgekriterier

12 abonnementer
Taletid
Data
Netværk
Bonus
Udbyder
Sådan tjener MobilAbo penge
Første 3 måneder til halv pris herefter 189 kr.
Danmarks mest tilfredse kunder
Tale
Data DK
Data EU
Pris
          
Fremragende 10,0/10


Fri
Fri
17 GB
94 kr.
Oprettelse 0 kr.
Ingen binding
Telenor Netværk
5G ready
OISTER FOR ALLE
Tale
Data DK
Data EU
Pris
          
Fremragende 10,0/10


Fri
100 GB
9 GB
99 kr.
Oprettelse 0 kr.
Ingen binding
3 Netværk
5G ready
Familiepris - 149,- pr. ekstra tilkøbt abonnement
DK's bedste mobilnetværk
Tale
Data DK
Data EU
Pris
          
Fremragende 9,0/10


Fri
25 GB
20 GB
169 kr.
Oprettelse 0 kr.
Binding 6 mdr.
TDC Netværk
5G ready
Nordens bedste mobilnetværk
Tale
Data DK
Data EU
Pris
          
Fremragende 8,0/10


Fri
1000 GB
16 GB
179 kr.
Oprettelse 0 kr.
Ingen binding
Telenor Netværk
5G ready
OISTER FOR ALLE
Tale
Data DK
Data EU
Pris
          
Fremragende 10,0/10


5 timers
5 GB
5 GB
49 kr.
Oprettelse 0 kr.
Ingen binding
3 Netværk
5G ready
Første måned til 99 kr.
Viaplay + TV2 Play + HBO + Netflix + Paramount+
Tale
Data DK
Data EU
Pris
          
Fremragende 10,0/10


Fri
Fri
32 GB
369 kr.
Oprettelse 0 kr.
Ingen binding
TDC Netværk
5G ready
Netflix + HBO + TV2 Play
Tale
Data DK
Data EU
Pris
          
Fremragende 10,0/10


Fri
70 GB
26 GB
299 kr.
Oprettelse 0 kr.
Ingen binding
TDC Netværk
5G ready
Netflix + Viaplay + HBO + TV2 Play + T Musik + Chapter + Paramount+
Tale
Data DK
Data EU
Pris
          
Fremragende 10,0/10


Fri
Fri
44 GB
429 kr.
Oprettelse 0 kr.
Ingen binding
TDC Netværk
5G ready
Chapter + Telmore musik
Tale
Data DK
Data EU
Pris
          
Fremragende 9,0/10


Fri
50 GB
18 GB
199 kr.
Oprettelse 0 kr.
Ingen binding
TDC Netværk
5G ready
Tv2 play + Viaplay
Tale
Data DK
Data EU
Pris
          
Fremragende 9,0/10


Fri
60 GB
22 GB
249 kr.
Oprettelse 0 kr.
Ingen binding
TDC Netværk
5G ready
Telmore musik
Tale
Data DK
Data EU
Pris
          
Fremragende 8,0/10


Fri
50 GB
15 GB
169 kr.
Oprettelse 0 kr.
Ingen binding
TDC Netværk
5G ready

Hvad er 5G?

5G er en videreudvikling af teknologien indenfor mobilenetværket til trådløse forbindelser. 5G er den fremte generation af mobilnetværk. Du kender sikkert allerede 3G og 4G, som gør det muligt at gå på nettet uden brug af kabler. 5G netværket er storebroderen. Med 5G får du minimal forsinkelse, og lynhurtig hastighed når du sender og modtager data på farten.

5G netværk i Danmark er allerede godt igang, og flere og flere begynder at benytte sig af dette nye lynhurtige mobilenetværk. 5G mobiltbredbånd vil give dig muligheden for at downloade film i løbet af et splitsekund, og du kan hente eksempelvis playlister hurtigere end du kan nå at sige “mobilnetværk”. 

5G er fremtiden, og denne nye teknologi har egenskaber der vil blive nødvendige på mange områder i vores samfund, og altså ikke kun når vi snakker om at vi gerne vil downloade og streame film hurtigere. 5G kommer også til at blive brugt, og bliver allerede brugt til robotteknololgi, førerløse biler, virtuel reality, telesundhed og meget andet. 

Fremtid med 5G mobilabonnement

Alt teknologi udvikler sig konstant. Det er en helt naturlig del af den menneskelige natur. Mennesker stræber altid efter at skabe hurtigere og smarte løsninger. Med ny, innovativ teknologi kan man mulliggøre utrolige ting, der ikke kunne lade sig gøre før og føre verden fremad. Her i 2022 står vi på tærsklen til mange spændende teknologiske udviklinger, Dette gælder også mobilabonnementer.

En af de helt store fremskridt, der står og banker på døren er den nye opgradering af vores mobile netværk. I den nære fremtid vil man som forbruger kunne overgå fra 4G-netværk til 5G. Femte generation af vores allesammens mobile netværk skal til at se dagens lys. Man husker måske 1G i start 80’erne, som gjorde det muligt at ringe til hinanden fra mobiltelefoner. I sandhed en teknologisk revolution. I 92 kom 2G-netværket, der mulliggjorde SMS-meddelelser.

I begyndelsen af 00’erne gav 3G-netværket mobilerne muligheden for at tilgå internettet. Nu var det muligt at surfe på ens yndlingshjemmesider på mobilen. Dog, var der væsentlige begrænsinger på hastigheden for 3G-netværket sammenlignet med bredbåndet i hjemmet. Så kom 10’erne, hvor man fik 4G-netværket. Også kendt som LTE satte 4G hastigheden op i sådan en grad, at netværket blev langt mere sammenligneligt med netværket derhjemme i hastighed. 

Millimeterbølger er en af de nye teknologier, der indiskutabelt bliver en del af 5G-pakken. Årsagen er, at mange eksperter mener at interferens i signaler bliver en af de størtste udfordringer i fremtidens netværk. Måske kan man huske dette begreb fra skolebænkens fysiktimer. Kort fortalt betyder det, at bølger med samme frekvens, det vil sige bølgelængde, kan ramme hinanden og derved enten udligne hinanden eller forstærke hinanden.

Hvis man skal have et stabilt netværk, går det altså ikke, at man har bølger, der konstant udligner hinanden og giver udslag i signalet. Allerede nu ser man, at internetroutere kan sende signaler med forskellige frekvenser som for eksempel 2,4 GHz og 5Ghz, men det nuværende mobilsignal kan kun udsende en frekvens på under 6Ghz. De nye millimeterbølger kan udsendes med frekvens, der kan variere mellem alt fra 30 Ghz til 300 Ghz. Det betyder, at man har en større spændevidde af frekevenser at vælge imellem. På den måde, vil det i fremtiden blive nemmere at undgå interferens. 

Små celler i antenner er en af de teknologier, der også skal mulligøre den øgede hastighed, fleksibilitet og stabilitet i 5G-netværket. Grunden til, at millimeterbølger ikke har været brugt i særlig stort omfang endnu, er at de har tendens til at blive forstyrret af terræn som træer, bebyggelse og andet. Det skal de små celler afhjælpe. Disse er små versioner af internetstationer, som kræver meget lidt strøm, og som kan placeres med få hundrede meters afstand i storbyerne. På den måder kan de mange sendere danne et stabilt netværk af små internetstationer, der sikrer at internettet ikke falder ud.

Et andet element er MIMO, som er udtryk for, hvor mange enhder en internetstation kan sende til ad gangen. MIMO vil udvide sig således at 5G netværket vil kunne sende til op mod 22 gange så mange enheder som før. Hele Danmark kan altså se frem til, at flere enheder bliver forsynet med internetforbindelse ad gangen.

Stråleformning er også en ny teknologi, som adskiller sig fra, hvad 4G er i stand til. Når 4G-signalet sendes ud, så foregår det i alle retninger, altså 360 grader. Stråleformning kan fokusere signalet fra millimeterbølgerne, så man kan fokusere internetsignalet på områder med et stort pres. Foruden, at det kan være med til at afhjælpe interferensen, så kan man altså også se frem til, at en befolket festival eller banegård ikke vil opleve dårligere signal bare, fordi der er mange samlet. Sidst men ikke mindst er der en teknologi kaldet full duplex.

Uden at forklare teknologien bag, så gør denne teknologi, at antenner kan transmittere og modtage et signal på samme tid uden en særlig stor forsinkelse. Det betyder, at 5G-netværket får en meget lav forsinkelse generelt. Dette er også kendt som begrebet ping, og denne kan nedbringes til omkring 1 millisekund, hvilket er ret revoultionerede i forhold til, hvad man nu kan bruge mobilnetværket til.

5G hastighed

Så nu står det altså klart, hvilke teknologier, der kan være med til at udgøre det fremtidige 5G-netværk. Men hvad betyder det for hastigheden? Hastigheden er trods alt det centrale, når almindelige mennesker snakker om internetforbindelse.

Alle har prøvet, hvor frustrerende en langsom internethastighed kan være. Kort fortalt så er den gode nyhed, at 5G-netværket kommer til at være stabilt og lynnende hurtigt. Konkret kan man forvente, at 5G og ens private bredbånd i hjemmet vil være i skarp konkurrence på hastighedsparameteret.

De ovenvævnte innovative teknologier spås til at udmunde i en hastighed, der teoretisk kan op til 20 Gigabyte i sekundet. I starten, vil man dog højst sandsynligt opleve, at 5G-netværket vil have en hastighed på mellem 100 og 300 megabyte i sekundet. De færreste danskere har et hjemmenetværk, der rækker meget over 100 m/bit, så det nye 5G-netværk er selvsagt noget af en opgradering sammenlignet med 4G, der har en gennemsnitshastighed på omkring 13,5 megabyte i sekundet.

Hastighed er altså et af nøgleordene, når det kommer til 5G. Denne hastighed vil klart gøre internetoplevelsen mere gnidningsfri og effektiv verden over, og man kan sagtens forestille sig, at det i fremtiden give mening at have 5G Wifi i hjemmet. Men hastighed er ikke det eneste som det nye 5G-netværk bringer med sig.  

5G netværk og internet of things

Som nævnt ovenfor, så bringer 5G-netværket også en utrolig lav forsinkelse (ping) på bordet. Kort sagt betyder forsinkelsen, at serveren tager en bestemt tid om at modtage en efterspørgsel, efter den er sendt fra en enhed. Med 5G vil denne forsinkelse kunne bringes helt ned til omkring 1 millisekund, hvor den før lå omkring 20 millisekunder på 4G. Denne lavere forsinkelse sår frøet til en helt ny verden af teknologi, der kaldes internet of things.

Kort sagt betyder internet of things, at der er nye enheder, der kommer på internettet. Nu er det ikke kun mobiler og computere, der gør brug af internettet. Det er nu også alt fra køleskabe til selvkørende biler. Det mobile netværk vil give alle disse enhder nye og spændende måder at intergere med netværket på. For eksempel er der spørgsmålet om selvkørende biler.

Her er den lave forsinkelse central. En selvkørende bil med en dårlig reaktionshastighed eller et internetnet, der pludselig slår fra kan betyde tab af menneskeliv. Men med et hurtigiere og mere stabilt mobilt netværk, så giver det sig selv, at en selvkørende bil virker mere og mere realistisk. Det er kun fantasien, der sætter grænser, hvad 5G-netværket kan betyde for teknologiens fremtidige produkter.

5G mobilabonnement

Mobiler med 5G bliver mere og mere tilgængelige, i tagt med udrulningen af 5G netværket i Danmark. 5G netværket i Danmark vil gradvist blive forbedret. Hold derfor øje med hvornår 5G er tilgængeligt i dit område, så du kan få dig et 5G abbonoment.

Inden du tilkobler dig et 5G mobilnetværk, skal du sikre dig at din mobiltelefon kan bruge 5G netværket. Det er intet problem for de nyere modeller, men hvis du har en gammel model, så kan det godt være at du skal ud og købe en ny mobil som tillader 5G.

5G-Mobilabonnement.jpg.jpg

5G mobilabonnement i Danmark

Det er usikkert, hvornår vi præcist får impementeret et fuldt funktinelt 5G-netværket i Danmark. At revolutionere vores mobilnetværk på denne måde er ikke en opgave, der klares natten over. Det er en lang og gradvis proces, hvor de danske teleselskaber løbende gør sig bekendte med teknologien imens den rulles ud. Det tyder dog på, at den højteknologiske fremtid venter lige om hjørnet. Der er ikke andet for end at vente tålmodigt og hoppe på den spændende bølge, imens den udvikler sig.

5. Fordelene ved et 5G mobilabonnoment

Her kan du hurtigt få et overblik over fordelene ved et 5G abbonoment

  • 5G hastighed: Med 5G får du lynhurtig hastished, når du streamer film, musik, arbejder med store filer og så videre.
  • Kapacitet: Der er flere og flere danskere der bruger mere og mere data, og med 5G kan man møde dette kapacitetskrav der stiger. Derfor er det også en god idé at anskaffe sig et mobilabonnement med fri data.
  • Responstid: Der er minimal responstid med 5G, hvilken dækker over svartiden mellem digitale enheder. 
  • Engergieffiktivitet: Når 5G netværket er helt udrullet i Danmark, vil energiforbruget være ca. fem gange lavere end med 4G netværket. 
  • Sikkerhed: Der er højere sikkerhed og stabilitet med 5G netværk.

5G netværk

Hvis vi skal snakke om det sådan helt teknisk, så fungerer 5G netværk faktisk på samme måde som tidligere generationer af mobilnetværk; 2G, 3G og 4G. I Danmark er landet delt op i noget man kalder celler, hvilket dækker over geografisk områder, hvor de forskellige danske teleselskaber har en eller flere antenner placeret. Du har måske oplevet at du i nogle områder af Danmark har bedre netværksforbindelse end andre, og det hænger sammen med om du er langt fra, eller tæt på den mast du er tilkoblet.

2G, 3G og 4G, sender radiobølger ud, i en bred radius fra antennerne, men 5G fungerer på en lidt anden måde. 5G netværk bruger noget der hedder “beamforing”, som sådan lidt direkte oversat betyder “formning af stråler”. Dette betyder at 5G netværk sender stråler ud der er mere retningsbestemte mod de enkelte enheder, altså din computer, tablet, smart TV eller mobiltelefon.

Denne teknologi er meget mere effiktiv, og der er også mindre mobilstråling forbundet med 5G mobiltbredbånd, end der er med tidligere netværk. Med 5G hastighed kan du altså downloade og uploade meget hurtigere, og responstiden er også meget kort. 5G netværk kan også håndtere mange flere brugere på en gang. 

Første gang danskerne kunne bruge 5G netværk, var i december 2020. Dette gjaldt udvalgte steder i København og Roskilde. I løbet af 2021 er 5G i Danmark blevet endnu mere tilgængelgt, og i løbet af 2022 skulle størstedelen af danskere have adgang til 5G.