Hvor meget mobildata har du reelt brug for?

Vi bruger vores smartphones konstant. Vi lægger billeder op på Instagram, sender hilsner til hinanden via Snapchat, ser YouTube-videoer, bruger vores gps og meget andet. Det kan dog være svært at gennemskue, hvor meget data, man faktisk har brug for. Derfor har vi lavet denne artikel, hvor vi kommer med forskellige eksempler på, hvad forskellige funktioner bruger af data.

Det er, generelt set, altid en rigtig god idé at koble sig på de tilgængelige wifi-netærk, du er i nærheden af i løbet af dagen. Så er det nemlig ligegyldigt, hvor meget data du bruger på din mobiltelefon - og det kan spare dig for penge. Måske behøver du slet ikke at have mere end 2 GB fri data, fordi wifi netop er tilgængeligt så mange steder. Du kan finde et wifi-netværk på dit arbejde, på dit studie, i de gængse caféer og i dit hjem (som oftest). Egentlig alle de steder, hvor du opholder dig i løbet af en dag.

Se overblik over mobiludbydere her

Hvilke funktioner bruger mest data?

Noget af det, der bruger mest data er streaming. Altså er det, når du ser videoer eller hører musik på din mobil via din mobildata. Det varierer hvor meget data, der bliver anvendt på den enkelte mobil. Så der kan være afvigelser, hvor specifikke mobiltelefoner kan bruge mere eller mindre, end vi spår om her.

Mange videotjenester bruger 0,5 GB i timen,  når du streamer via mobilen. Så med eksempelvis 10 GB data, vil du kunne streame omkring 20 timers videoer hver eneste måned via din telefon. Musiktjenester bruger lidt mindre data. En typisk musiktjeneste vil bruge mellem 100 og 200 MB i timen. Hvis du downloader din musik ned på din enhed, vil det dog have en anelse større betydning for dit dataforbrug.  

Det er eksempelvis også meget begrænset, hvor meget data du bruger på at sende eller læse mails. Hvis du åbner store vedhæftede filer, vil dette selvfølgelig øge dit dataforbrug. Der skal dog være mange filer - og de skal fylde meget - før det påvirker dit forbrug betydeligt. Internetsurfing bruger faktisk mindre data, end langt de fleste tror. Hvis du tilgår eksempelvis 8 hjemmesider om dagen, giver det dig et månedligt forbrug på omkring 100 MB. Det kommer naturligvis an på, hvor lang tid du browser på hver side, og hvor tungt indhold, der findes på den enkelte hjemmeside. Gps´en i din mobiltelefon vil bruge omkring 5 MB i timen, hvilket er meget mindre, end man måske ville have gættet på.  

Mange online spil, som du kan spille på din mobil, kræver at du har en internetforbindelse. Det er dog sjældent her, at du forbruger din data. Det er meget forskelligt, hvor meget data de forskellige spil bruger. En god tommelfingerregel er ca. 1,5 MB i minuttet, og det betyder, at 30 minutters spil giver dig et forbrug på 0,8 GB per måned. Det er dog værd at bemærke, at der findes mange spil, som kun tilgår nettet, hvis du faktisk køber noget i spillet, og her vil du naturligvis næsten ikke bruge noget data.

Det at uploade billeder til din sky (ofte for at spare plads på din mobil) er pænt data-krævende. Det kan derfor være en god idé, at indstille dit backup-program til kun at overføre dine mange billeder eller filer, når du er online via wifi.

Hvis du søger internet til at kunne streame og game vil vi ikke anbefale at bruge dit mobilabonnment men istedet købe et mobilt bredbånd. Det vil fungere meget bedre da dens router både vil være bedre til at modtage og videresende internettet end en mobiltelefon er.

Hvad sker der, hvis jeg bruger al min data?

Det er meget forskelligt fra udbyder til udbyder. Rigtig mange teleselskaber vælger at skrue ned for din hastighed, men der er også nogle selskaber, som kræver betaling pr. MB. Det bliver hurtigt en dyr fornøjelse, at betale pr. MB - og det bliver svært at kontrollere dit forbrug. Som regel får du, ved de fleste teleselskaber, tilsendt en form for “advarsel” når du er i nærheden af at have opbrugt dit månedlige forbrug. På den måde bliver du gjort opmærksom på det i rimelig god tid, og kan måske nå at nedjustere dit forbrug. Der er faktisk også nogle teleselskaber, som helt vælger at lukke for din forbindelse, så det er altså meget forskelligt hvad konsekvensen er, når du overforbruger din data. Hvis du er på udkig efter et nyt mobilabonnement med fri data kan du finde det her. Som alternativ kan du sammenligne mobilabonementer her for ar finde det bedste eller billigste abonement.