Den helt store gennemgang: Android vs Apple?

Morten Jørgensen
Forfatter: Morten Jørgensen
Opdateret: 29. november 2018

Den helt store gennemgang/ Android eller Apple?

Om du foretrækker Apple eller Android er ofte en smagssag. Den evige kamp om hvilket styresystem der er bedst, er et følsomt emne - lidt ligesom den evige diskussion omkring ananas på pizza. Universet for smartphones udvikler sig konstant. Det er en kæmpe fordel for så får vi, som forbrugere, altid den nyeste teknologi at lege med. Dog kan det være en kende forvirrende, at finde rundt i de forskellige systemer. Vi forsøger derfor, i denne artikel, at gøre dig klogere på, hvilket styresystem der er bedst - og hvilket der passer bedst til dig.

Første måned gratis + Velkomstgave

Tale

5 timers

Data DK

5 GB

Data EU

1 GB
Double Tick Oprettelse 0 kr.
Double Tick Ingen binding
Double Tick Telenor/Telia Netværk

19 kr.

Pr. md.

Bestil nu

Android

Android er ejet og udviklet af Google, og styresystemet blev første gang sendt på markedet i 2008. Android er baseret på et open source system, som et bredt udvalg af forskellige mobilproducenter anvender i deres smartphones. Open Source vil sige, at alle udviklere - private såvel som professionelle - har adgang til koden bag systemet. Således kan alle bidrage til at videreudvikle Android-systemet og lave nye kreative funktioner. Dermed kan der også være forskel på, hvordan de forskellige mobilproducenter anvender Android i deres specifikke mobiltelefoner. Der kan altså være forskel på, hvordan Android systemet er tilpasset til de enkelte smartphones - dog vil det bagvedliggende system altid være det samme.

IOS

IOS (iPhone operative system) er ejet af Apple. Apple udvikler selv IOS, og med andre ord betyder det, at den eneste smartphone på markedet, der kører med IOS er en iPhone. Altså kan du kun få IOS hos Apple - og omvendt kan du kun få en iPhone, hvis du er okay med at bruge IOS styresystemet. Apple lancerede IOS i 2007, og styresystemet blev rost for at være utrolig lige til og brugervenligt.

Åbne systemer og lukkede systemer

En stor forskel på de to styresystemer er, at Android, som sagt, er et åbent system, og IOS er et lukket system. Det betyder, at du med Android kan anvende mange forskellige smartphones - Samsung, HTC, Sony m.m. Derimod er det, som sagt, kun Apple´s egne produkter, der kører på IOS. Til gengæld er der et godt samspil mellem de Apple-enheder, man måtte eje. Hvilket selvfølgelig lidt “tvinger” dig til at købe en Mac, hvis du i forvejen har en iPhone. På den anden side, hvis du allerede har investeret i eksempelvis en MacBook, så vil det være oplagt også at vælge en iPhone - enhederne er nemlig udarbejdet til at arbejde sammen.

Pris

Ved Android er der mange flere mærker at vælge imellem - og ikke mindst mange flere prisklasser at vælge mellem, når din mobil skal udskiftes. Derimod begrænser IOS sig til Apple telefoner, som er ret dyre. Hvis prisen er vigtig for dig, bør du derfor vælge en Android. Det kommer ikke bag på nogen, at Apple prissætter deres iPads og iPhones ret højt - også selvom Samsung efterhånden også befinder sig i samme priskategori. Det er dog fortsat Apple, som udbyder de dyreste mobiltelefoner. Hvis du er på udkig efter en ny mobiltelefon, og overvejer at skifte mobilabonnementer, så kan du her nemt og hurtigt finde de billigste priser på mobilabonnementer.

Forskellen er ikke så markant mere

I takt med at man konstant udvikler på begge styresystemer, er forskellen på systemerne ikke længere så markant, som den engang var. Ofte vil både Apple og Android låne de gode features fra hinanden, hvilket udligner forskellene på styresystemerne betydeligt. Dog skal du stadig regne med lidt tid til at omprogrammere dine vaner, hvis du skifter system.

Brugerflade

Der er stor forskel på brugerfladen ved de to styresystemer. Android giver dig, som sagt, mulighed for at tilpasse og foretage ændringer. Det gør det, alt andet lige, nemt for dig at skræddersy din mobil-desktop specifikt til dig. Så hvis du godt kan lide at tilpasse din mobil til lige præcis dine behov, så vil en mobil med Android være det rigtige valg. Den mulighed har du nemlig ikke hos Apple, hvor designet er meget mere fastlåst. Generelt set kan man dog sige, at begge styresystemer er meget velfungerende, og hos Apple har IOS længe været deres bedste salgsargument.

Markedsandele for OIS og Android på verdensplan 2022

Markedsandelene for IOS og Android udgør ifølge Statcounter over 99% af de anvendte styresystemer i verden. Android ligger suverænt nr. 1 på markedet i 2022.

IOS Android
27,50% 71,86%Markedsandele for OIS og Android I Danmark 2022

Anderledes ser det ud med fordeling i Danmark, hvor IOS udgør den største andel.

IOS Android
60,81% 38,62%

Den endelige vurdering

Om du foretrækker Apple eller Android afhænger meget af dine præferencer og dine behov. Det er ikke nemt at udpege en vinder - for begge styresystemer er virkelig gode. Det er, som nævnt tidligere, virkelig en smagssag. Det er altså op til dig selv at bedømme, om du vil have IOS eller Android. Det kan være en god idé at vælge det samme system, som du har på din computer. Dermed vil dine enheder arbejde optimalt sammen. Så slipper du også for, at skulle lære et nyt system at kende.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Er IOS bedre end Android?

Hvad der er bedst afhænger af dine behov og præferencer. De største forskelle er prisen og brugerfladen. IOS er et lukket system, dvs. er kun kompatibelt med Iphones, hvorimod Android er kompatibelt med en lang række af smartphone brands.

Hvad er bedst - Iphone eller Samsung?

I store træk kan telefonerne det samme, men der er selvfølgelig forskel på design, pris og styresystem. Hvad der er bedst afhænger af dine behov og præferencer. Hvis du går op i prisen, kan en Samsung være det rigtige valg for dig.

Hvad er IOS?

IOS (Iphone Operating System) er Apples styresystem til Iphone. IOS er et lukket system og derfor kun kompatibelt med Iphones.

Hvad er Android?

Android er Googles styresystem til smartphones, og det er kompitabelt med mange forskellige brands, herunder Samsung, Huawei, HTC, Sony mf. Systemet blev sendt på markedet i 2008.

Morten Jørgensen

Skrevet af

Morten Jørgensen
CTO Adlab

Morten er en af ejerne bag Mobilabo.dk og har siden dets opstart beskæftiget sig med at undersøge markedet for mobilabonnementer, så du ikke behøver. Han har selv et mobilabonnement fra DUKA, fordi han ønsker et billigt mobilabonnement.

Flere artikler