Det er meget forskelligt, hvornår børn får deres første mobiltelefon. Ofte er det, når barnet skal begynde at tage steder hen, hvor de ikke er med en voksen. Nogle børn er dog tidligere ude end andre, når det kommer til at tage alene afsted, blandt andet når de skal i skole. Derfor er der også mange forældre, der først lader deres barn få deres første mobiltelefon, når de forstår, hvordan den skal bruges.
Der er også den tredje gruppe forældre, der vælger at give deres børn en mobiltelefon for at underholde dem allerede i en meget tidlig alder. Uanset hvilken gruppe du hører til som forældre, er det altid et stort skridt, at dit barn skal have sin første mobiltelefon. For at få den bedste oplevelse med barnets første mobiltelefon, er der nogle ting, som du kan gøre.
I dagens Danmark er det blevet utrolig populært med smartphones. Næsten alle mobiler, der bliver lavet i dag, har touchskærm og er mere eller mindre en lille computer i sig selv. Du som forælder skal tage stilling til, om dit barns første mobiltelefon skal være en smartphone, der kan det hele, eller om du skal ty til en af de gamle modeller, der ikke har så stor adgang til blandt andet internettet og andre funktioner, som ikke er nødvendige for et barn. Der er ikke noget, der er mere rigtigt end andet, men der er ingen grund til at bruge mange penge på en smartphone, hvis dit barn ikke bruger mobilen til andet end at ringe fra.
Børn har ikke et lige så stort behov for et godt og dyrt mobilabonnement, som voksne har. Det er begrænset, hvor meget børn bruger en mobil – særligt de små børn. Derfor er der f.eks. ingen grund til, at der skal være fri data eller taletid. Det er muligt at finde mobilabonnementer i alle prisklasser, og det er derfor muligt at finde et abonnement, der passer perfekt til dit barns vaner og behov.
Du kan finde en oversigt over de billige mobilabonnementer her. I nogle tilfælde kan de være en god ide at lave et familieabonnement som både kan være billigere og gør det nemmere at overskue dit forbrug. Verden i dag bliver mere og mere elektronisk. Derfor er det heller ikke unormalt at se helt små børn sidde med en mobiltelefon eller en tablet.
Når dit barn har fået en mobiltelefon, er det utrolig vigtigt, at du som forælder sørger for at lave nogle forholdsregler. Ved at sætte faste rammer for mobilen kan du forebygge uønsket adfærd, og du får et barn, der er mere til stede. Sæt for det første en grænse for, hvor meget mobilen må bruges om dagen, medmindre de bruger den for at ringe til nogle i et nødstilfælde eller lignende.
I barnets unge alder er der ingen grund til, at han eller hun sidder med sin mobil hele dagen lang. I starten bør tidsrummet være kort, og med alderen kan du altid give mere tid. For noget andet er det utrolig vigtigt, at du snakker med dit barn om, hvad der er okay, og hvad der ikke er okay på en mobiltelefon. Blandt andet bør du understrege, at mobilen ikke må blive brugt som et anonymt mobberedskab.
Du bør også sætte nogle rammer for, hvilke apps dit barn må have, og hvad der må blive søgt på. Selvom det er godt at lave forholdsregler, skal dit barn selvfølgelig også have lov til at udforske og lære på egen hånd. Find en balance og sørg for at snakke med dit barn undervejs. På den måde kan I også komme frem til fælles aftaler.